16.7–26.7.2020

Timo Viialainen

Timo Viialainen: Coiling

Elämä ja muutos syntyvät vapinasta. Vapiseva liike on sitä, että ilmenemismuodoltaan vapaa, lähes kaaottinen liike rajautuu tietylle alueelle. Vapinan luonne ei ole lopulta kestävä, sillä se aiheuttaa muutoksia ympäröivissä kappaleissa.

Tämän näyttelyn vapisevat liikkeet syntyvät sähkömagneettisuuden seurauksena. Materiaaleina toimivat teräs, kumi, vesi, kupari, alumiini, muovi, puu, valo, ääni, elektromagneetit ja elektronikka. Osa materiaaleista on olemassa olevia esineitä kuten junaraiteen paloja, lusikoita ja kuparijohtoja, joita on työstetty toiminnallisiksi veistoksiksi.

Näyttelyn nimi “Coiling” viittaa kerimiseen, ympäri kiertämiseen ja spiraalimaiseen toimintaan. Syntyy puoleensa vetäviä pyörteitä, jotka imaisevat niiden läheisyyteen joutuvat kappaleet sisäänsä. Pyörteen luonne on kiihtyvä ja ahmiva, ja se synnyttää usein jollain tapaa kestämättömän, liiallisen tilanteen. Kun tietty raja ylittyy, pyörre lakkaa toimimasta. Liiallisuuden mahdollisuus ja läsnäolo on kuitenkin vetovoimaisen ilmiön elinehto.

Olen tutkinut ilmiöitä ja materiaaleja, jotka vetävät minua puoleensa. Voin kutsua ja kuvailla ilmiötä nimillä ja adjektiiveilla kuten värinä, liike, ääni, magneettisuus, karisma, affekti, resonanssi, vapaa, hallittu. Kiinnostavinta on kuitenkin se, mitä en pysty nimeämään. Tämä näyttely on toteutettu ilmiöiden, materiaalien ja estetiikan ehdoilla.

Timo Viialainen (s. 1981) aloitti taiteellisen uransa äänitaiteilijana 2000-luvun alussa ja siirtyi performanssitaiteilijaksi 2011. Performanssitaiteen kautta syntyi kiinnostus kuvataiteeseen, ja hän on opiskellut Kuvataideakatemian kuvanveiston osastolla vuodesta 2014. Performanssitaiteilijana hän on esiintynyt lukuisissa tapahtumissa ja festivaaleilla 19 maassa. Tämä näyttely on hänen ensimmäinen soolonäyttelynsä ja osa kuvataiteen maisterin opinnäytetyötä. Näyttely lähestyy sähköön ja magneettisuuteen liittyviä ilmiöitä esteettisesti. Samaa teemaa jatkaa käsitteellisen ja poliittisen lähestymistavan kautta opinnäytetyön toinen osa, joka toteutuu Kuvan Kevät -maisterinäyttelyssä syksyllä 2020.

Project Room

Lönnrotinkatu 35

00180, Helsinki

Avoinna ti–su klo 11–18