1.7–12.7.2020

Saija Kivikangas

Saija Kivinkankaan koronavirusepidemian vuoksi suljettu näyttely jatkuu heinäkuussa 2020.

Saija Kivikangas: < O >

Aistiemme kautta olemme välittömässä suhteessa todellisuuteen. Pystymmekö kehittämään muunlaista kuin käsitteellistä ajattelua? Luonnossa väri on faktaa. (Ove Ek, 2013)

Temperamaalauksista koostuva näyttelyni on syntynyt tarpeesta rauhoittua ja herkistyä yhteyden ja ykseyden kokemukselle. Kyse on juurille palaamisesta ja korkeuksiin kurottamisesta.

Näyttelyä tehdessäni olen pohtinut mm. seuraavia sanoja: luonto, luolamaalaus, alkukuva, kauneus/karuus (wabi), katsominen, henkisyys, meditatiivisuus, niukkuus, ilmastonmuutos, kulutuskulttuuri, pelkistys, evoluutio, yhteys ja ykseys.

Vaikka matemaattisena lauseena näyttelyn nimi < O > on kelvoton, siihen tiivistyy paljon käsitteellistä ja abstraktia, yhtäaikaisesti moneen suuntaan viittaavaa symboliikkaa. Nuolet osoittavat vasemmalle, historiaan, sekä oikealle, tulevaan. Luonnon aineksista itse valmistamani pigmentit viittaavat sekä ikiaikaisiin tekniikoihin että ilmastonmuutoksen tuomiin kulutustottumusten uudelleen arvioimisiin. Eikä vain ainoastaan viittaa niihin, vaan konkretisoi ne käytännössä.

Nuolien välissä on keskitettynä O. Solmukohta, jossa fossiilinen muinaisuus löytyy edestämme muovikatastrofina ja ilmastonlämpenemisenä. Se on kehä; jatkuva ja ääretön nykyhetki; aukko maailmojen välillä; nolla eli ei mitään, kuin maalausteni illusionistiset ympyrät. Yhtenä kokonaisena merkkinä näyttelyn nimi muistuttaa silmää, joka assosioituu mm. kehoon, tiedostamiseen, kolmanteen silmään, kauneuden kokemiseen ja evoluutioon.

Näyttelyn nimi < O > toimii tavallaan kuin manuaali. Vaikka nimen taustalla onkin paljon käsitteitä, pidän oleellisena kykyä nähdä niiden ohi, tunnustella havaittavaa kokemusperäisesti, tässä ja nyt - tavoitteena pyrkiä eläytymään/kiinnittymään aistittaviin kohteisiin.

Lähde: Ek, Ove 2013. “Ove Ek luennoi Goethen värioppia, 25.1.2013” internet lento, https://vimeo.com/58674182

Saija Kivikangas (s. 1984) viimeistelee maisterin tutkintoaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa maalaustaiteen opetusalueella. Näyttely < O > on toinen osa hänen kuvataiteen maisterin opinnäytettään. Tutkinnon ensimmäinen osa oli nähtävillä Kuvan Kevät 2019 -maisterinäyttelyssä. Kivikangas on valmistunut kuvataiteilijaksi 2009 Lahden taideinstituutista, jonka jälkeen hänen teoksiaan on nähty useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä, mm. gallerioissa, museoissa, julkisena taiteena sekä teatterin lavalla. Tällä hetkellä Kivikangas on erikoistunut maalaamaan luonnonaineksista itse valmistamillaan pigmenteillä.

www.saijakivikangas.com Facebook: @saijakivikangasart Instagram: @saija.kivikangas

#saijakivikangas #< o >

Project Room

Lönnrotinkatu 35

00180, Helsinki

Avoinna ti–su klo 11–18