15.2–3.3.2019

Tuuli Kerätär, Vilma Määttänen

Vapaa pääsy

Liikkuva Linna ja Valekuun Reitti

Avajaiset torstaina 14.2.2019 klo 17-19

Tuuli Kerätär

Näin Lontoossa syksyllä ranskalaistaiteilija Pierre Puvis de Chavannen (1824–1898) teoksia. Ne olivat paperille maalattuja luonnoksia freskoja varten, uusklassistisia maisemia tai katkelmia tilanteista, jotka oli sommiteltu portiikkeihin ja kaartuvien pilareiden väliin. Teokset olivat niin hämmentävällä tavalla herkkiä, että tuntui että niiden lähellä tulisi kuiskata, osoittaa jollain tavalla kunnioittavansa niiden haurasta olemusta.

Näyttelyssä aika, tai nykyhetki tuntui menettävän merkityksensä, kuin verho olisi otettu silmien edestä hetkeksi pois, ja oli luvallista nähdä aika paperina, tai minä tahansa materiaalina, sedimenttinä, jota katsella ja jonka päällä seistä.

Maalatessa tuntuu, että voin liikkua ajassa eri suuntiin, väärään suuntaan, tai ylhäältä alaspäin. Vähän niin kuin putoaisi tai liukuisi ajan kerrostumien läpi, mutta putoamisliike on niin hidasta, että samalla pystyn tarkastelemaan sedimentoitunutta kivisainesta, irrottamaan siitä palasia. Syntyy kappaleita, joihin ajan kuluminen on hitaasti tallentunut – taulu seinällä. Se voi näyttäytyä maalauksessa myös porttina, tai ikkunana, joka kutsuu kulkemaan läpi.

”Kuljen tätä rataa edestakaisin. Kuljen melkein ympäri. Niin kuin tämä olisi hevosenkenkärata, valekuun reitti, se kääntyy takaisin kun tulee lähelle.” (Ote Mirkka Rekolan runosta, kokoelmasta Valekuun reitti)

Tuuli Kerätär (s.1985) viimeistelee maalaustaiteen opintojaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hänen teoksiaan nähtiin Kuvan Kevät -maisterinäyttelyssä vuonna 2018. Valekuun reitti on hänen opinnäytteensä toinen osa.

Vilma Määttänen

Näyttelyssään Liikkuva Linna Vilma Määttänen käsittelee suoran toiminnan ja säädösten yhteentörmäystä maalauksen, videon ja keskustelutilaisuuden muodossa. Näyttely on ensimmäinen osa hänen kuvataiteen maisterin opinnäytettään.

Vilma Määttänen (s. 1989) on kuvataiteilija, joka käyttää työskentelyssään monipuolisia välineitä maalauksesta ja videosta veistoon. Hän asuu ja työskentelee Karjalohjalla ja Helsingissä ja on ollut mukana rakentamassa liikkuvaa, muuttuvaa veistosta yhdessä PerViktor Hjalmarssonin kanssa vuodesta 2009. Viime aikoina hänen työskentelynsä on keskittynyt tutkimaan paikkasidonnaisesti vaihtoehtoista rakentamista ja maalauksen materiaalisuutta mehiläisvahan, temperan ja pigmentinvalmistuksen kautta. Määttänen viimeistelee kuvataiteen maisterin opintojaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa, missä hän on opiskellut maalauksen opetusalueella.

www.vilmamaattanen.com Instagram Vilma Määttänen instagram Wagonsculpture Liikkuva Linna

Pumpkin Soup and Mint Tee

Discussion event about the connection between creative direct action and bureaucracy as part of Vilma Määttänen's exhibition. In English.

Saturday 16/02 11:00-16:00

klo 11:00 Mint Tee klo 11:30 Interview with PerViktor Hjalmarsson about improvisation, art, music and their connection to the building of Liikkuva Linna and the life in it. klo 12:30 Pauliina Helle: Tiny House Movement, experiences and thoughts about the bureaucracy connected to it.
Klo 13:30 Soup lunch: Pumpkins from Wagonhill Klo 14:30 Antti Majava: Motivation of being an artist in a collapsing world, what tools do we have? Klo 15:30 open discussion

The discussion is held in English and will be recorded as a part of Vilma Määttänens ongoing exhibition Liikkuva Linna in the duo exhibition Moving Castle and the Route of the False Moon in Project Room 15/2 - 3/3/2019

The event is open for everyone to participate. Welcome!

Project Room

Lönnrotinkatu 35

00180, Helsinki

Avoinna ti–su klo 11–18