31.1–16.2.2020

Moska – Ilai Elias Lehto & Jussi Nykänen

Kuvaaja: Janette Holmström

Ilai Elias Lehdon ja Jussi Nykäsen yhteisnäyttely Moska koostuu löytömateriaaleista valmistetuista veistoksista ja installaatioista. Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 30.1. klo 17-19. Avajaisissa nähdään myös musiikkiperformanssi taiteilijaduolta UTTUNUL. Tervetuloa!

Moska on materiaa, jolta on riistetty arvo – näyttelyssä taiteilijat pohtivat mihin arvon määrittäminen perustuu ja voiko sen palauttaa. Moska voi myös olla hellittelynimi sille, miten taiteilija lähestyy työtään, prosessia ja sen lopputulemana teosta.

Lehtoa ja Nykästä yhdistää suhtautuminen materiaaliin niin ekologisten kuin tuotannollisten kysymystenkin kautta. Molemmat taiteilijat työstävät löytömateriaaleista veistoksellisia ja tilallisia kokonaisuuksia, joissa teoksen pysyvyys tulee kyseenalaistetuksi.

Ilai Elias Lehto (s. 1988 Joensuussa) käsittelee esineinstallaatioiden ja tekstiiliveistosten kautta jälkiteollisen yhteiskunnan kuluttajaidentiteettipolitiikkaa ja massatuotannon tavarakrapulasta kumpuavaa ahdistusta. Näyttelytilaan hän marssittaa hylättyjen pehmolelujen joukon, jotka on purettu ja eri tavoin jatkotyöstetty installaatiopohjaisiksi veistoskokonaisuuksiksi.

Jussi Nykäsen (s. 1985 Pieksämäellä) teoskokonaisuus käsittää sarjan kannettavia ja puettavia veistoksia sekä niiden käyttöä havainnollistavia mustepiirroksia. Veistosten materiaalit hän on kerännyt kävelyretkillään rannoilta, jättömailta ja hakkuuaukioilta. Purkujätteet, metallinpalat ja muut löytömateriaalit ovat järjestyneet taiteilijan työhuoneella uudelleen naamioiksi, hanskoiksi, kilviksi ja kuoriksi. Nykänen käsittelee töissään muodonmuutosta. Hajoamistilassa olevien luonnonmateriaalien kantaminen rinnastuu shamanistiseen metamorfoosiin.

Näyttelyn Facebook-tapahtuma

Ilai Elias Lehto (1988 / Joensuu)

Kuvanveistäjä, joka muotoilee kierrätysmateriaalista, kankaasta ja karvasta avoimia kysymyksiä. Lehto asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Visual Culture and Contemporary Art -maisteriohjelmasta Aalto-yliopistosta ja opiskelee parhaillaan kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa kuvanveiston koulutusohjelmassa. Lehto on osallistunut Kuvan Kevät -maisterinäyttelyyn keväällä 2019. Project Roomin näyttely on osa hänen maisterin opinnäytetyötään Kuvataideakatemiaan.

Kotisivut: ilaielias.com Instagram: instagram.com/ilaielias/

Jussi Nykänen (1985 / Pieksämäki)

Jussi Nykänen asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta vuona 2010. Tällä hetkellä Nykänen suorittaa kuvataiteen maisteriopintojaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa taidegrafiikan koulutusohjelmassa. Hän suosii työskentelyssään taidegrafiikan, piirrostaiteen ja kuvanveiston menetelmiä. Viime vuosina Nykänen on tehnyt korpimailla myös yksinäisiä, rituaalisia performansseja. Hänen töissään korostuvat ihmisen ja luonnon erottamattomuus sekä kulttuurisen diversiteetin merkitys. Viimeksi Nykäsen teoksia on nähty Helsingissä Kuvan Kevät -maisterinäyttelyssä keväällä 2019. Project Roomin näyttely on hänen maisterin opinnäytetyönsä toinen osa.

Instagram: instagram.com/jussinykanen_art/

Project Room

Lönnrotinkatu 35

00180, Helsinki

Avoinna ti–su klo 11–18