Luennot ja tapahtumat

Kesän 2020 tapahtumat

A performative reading by Milka Luhtaniemi

6.8.2020 klo 18.00
Exhibition Laboratory, Merimiehenkatu 36
Kesto noin 30 min
Kieli: suomi
Vapaa pääsy

Runoperformanssi, jossa Milka Luhtaniemi levittää runoteoksensa kolmesataa sivua tilaan.

Runoteos koostuu kolmestasadasta sivusta, jotka on painettu yhtenäiselle faksipaperille. Esiintyjä yrittää olla rikkomatta sitä, tai rikkoo sen. Lopussa hän esittää runon ääneen yleisölle.

Yleisömäärä pidetään koronarajoitusten mukaisesti pienenä. Esityksen arvioitu kokonaiskesto on puoli tuntia.

Runoperformanssi on osa Praxis-maisteriopiskelijoiden Surrender? Surrender -näyttelyssä koettavaa Luhtaniemen teoskaksikkoa särkät. Se tutkii runofragmenttien kasaantumista muodostelmiksi, jotka eivät ole luonteeltaan pysyviä, vaan liikkuvat suhteessa toisiinsa. Ne saavat merkityksensä ulkopuolelta, tilanteen ja sattumien kautta.

Anne Naukkarinen ja Maarit Mustonen: Notes 1.4.–9.8.2020: Beating parts and private skriiks

Esitys 9.8.2020 15:00
Exhibition Laboratory, Merimiehenkatu 36
Kieli: suomi ja englanti
Vapaa pääsy

Beating parts and private skriiks on melkein kadotetun muistivihon sivuille tuherrettujen suttujen, kehoon jämähtäneiden tunteiden, puhelimeen näpyteltyjen sanojen, sekä risteävien aikojen, säätilojen ja paikkojen sytyttämä esitys tai elävä kollaasi. Se on heiluvaa liikettä muistamisen ja kuvittelun välillä, sekä tarve löytää sija lähes huomaamattomille fragmenteille osana laajempaa kokonaisuutta.

Esitys on osa Anne Naukkarisen ja Maarit Mustosen teosta Notes 1.4.–9.8.2020, joka on esillä Surrender? Surrender -ryhmänäyttelyssä Kuvataideakatemian Exhibition Laboratoryssa 3.7.–9.8.2020. Näyttelyn ovat kuratoineet Taideyliopiston Kuvataideakatemian Praxis – taiteen ja esittämiskäytäntöjen maisteriohjelman opiskelijat. Osana teosta on myös näyttelytilaan installoitu julkaisu.

Notes 1.4.–9.8.2020 tuo jaettavaksi otteita työskentelyprosessista, jossa Naukkarinen ja Mustonen käyttävät menetelmänä erilaisia muistiinpanon keinoja: kehollista tallentamista, kirjoittamista, äänittämistä, kuvien kanssa työskentelyä. He keräävät ja merkitsevät muistiin havaintoja, kokemuksia, tunteita ja ajatuksia vuoden ajalta. Teokseen vaikuttavat valittu metodi sekä elämä, jota he elävät. Heidän työskentelynsä jatkuu kesään 2021.

Anne Naukkarinen ja Maarit Mustonen ovat Helsingissä asuvia taiteilijoita, jotka ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2014 lähtien tehden esityksiä, julkaisuja ja installaatioita. Heitä yhdistää kiinnostus ruumiin ja kielen kysymyksiä, muistamisen ja kuvittelun suhteita sekä poikkitaiteellista työskentelyä kohtaan. Naukkarisen tausta on tanssi-, esitys- ja kuvataiteessa ja Mustosen kuvataiteessa ja runoudessa.

Esityksessä kuultavan biisin on säveltänyt taiteilija, muusikko Minna-Kaisa Kallinen.

Työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Koneen Säätiön Saaren kartanon residenssi.