previouspauseresumeseuraava
Oskari Ruuska
Arja Kärkkäinen
Titta Aaltonen
Iisa Lepistö

Suomi100: Kriittinen kartta / 24.11.–14.12.2017 / Exhibition Laboratory

Clock icon 24. marraskuu 2017 - 14. joulukuu 2017

Exhibition Laboratoryssa itsenäisyyspäivän ympärillä 24.11.–14.12. esillä oleva SUOMI 100: KRIITTINEN KARTTA on satavuotiasta Suomea kriittisesti lähestyvä näyttely, joka luo taiteellisen katsauksen ja moniäänisen kommentin Suomesta vuonna 2017.

Näyttelyyn osallistuvat 12 taideopiskelijaa ovat paneutuneet vuoden kestäneessä projektissa yhteiskunnallisiin ilmiöihin maakuntamatkojen, taiteellisten prosessien, luentojen ja keskustelujen kautta. Näyttely kysyy mitä Suomessa oikeastaan tapahtuu, kun katsomme itsenäisyyden verhojen ja satavuotisjuhlallisuuksien taakse. 

SUOMI 100: KRIITTINEN KARTTA esittää 11 installaatiota ja neljä tapahtumaa. Kokonaisuudessa silmiinpistävää on halu yrittää ymmärtää nykypäivän ilmiöitä historian taustaa vasten. Näyttelyn teoksissa menneisyyttä lähestytään uudelleen näyttelemisen, uudelleen tulkinnan ja kuviteltujen keskustelujen kautta. Teokset koskettavat yhteiskunnan kipupisteitä, kuten saamelaisten oikeudet, äärioikeiston nousu, kasvava eriarvoisuus ja yksinäisyys. Näyttely kuuluu Taideyliopiston Suomi100-juhlavuoden ohjelmaan.

Näyttelyn taiteilijat ovat Elisa Aaltonen, Titta Aaltonen, Kristoffer Ala-Ketola, Geir Byrkjeland & Moona Pennanen, Arja Kärkkäinen, Astri Laitinen, Iisa Lepistö, Milja Moilanen, Anna-Sofia Nylund, Emma Peura ja Oskari Ruuska & Amanda Solorzano.

Jokainen taiteilija on kutsunut mukaan henkilöhtaiden vieraan. Mukana ovat Antti Ahtiluoto, Ludvig Allén, Xavier Hildén, Michael Hobbes, Kauko Kaikkonen, Kolya Kotov, Hilkka Magga, Risto Vuorimies, Hilja Palsa, Ilkka Peura, Eelis Pukarinen ja Lahja Puura.

Näyttelyprojektin vetäjinä toimivat Taideyliopiston Kuvataideakatemian vierailevat professorit Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen.