previouspauseresumeseuraava
Moottorit, elektroniikka, betoni, puu, rautarakenne ja neonvalo
Toinen hetki / Second moment, 2017

Gregoire Rousseau

Toinen hetki

 

Toinen hetki perustuu löydettyihin materiaaleihin. Teoksen muodostavat hylätystä helsinkiläistehtaasta löydetyt kellokorttitelineet sekä vankien käyttäytymistä rajoittava kyltti Turussa sijainneesta entisestä vankilasta. Tämä teos on kannanotto työn tekemiselle, ja se liittyy sekä aikaan että siihen, miten aika on järjestetty.

 

Tehdas ja vankila ovat molemmat suljettuja tiloja, joissa aikaa hallitaan pakottamalla. Työllä tai työvoimalla viitataan aikaan, joka on käytetty tuotantoon. Kellokorttitelineet eivät sinänsä edusta palkkatyötä, vaan ne ovat ensimmäinen askel kohti sitä. Niiden avulla työn tekemisen subjektiiviset rajat muutetaan objektiivisiksi: niiden funktio on määrittää tehtaassa kontrolloidun ajan materiaaliset rajat. Opastekyltti sen sijaan rajoittaa tilankäyttöä. Se luo rajan lain ja sen asettamien rajoitusten välille. Kyltin toiselle puolelle meneminen on rikos, siinä määrin kun tuotannon täytyy hinnalla millä hyvänsä olla muutettavissa pääomaksi. Toinen hetki nostaa esiin nämä kaksi aspektia: aikaan ja tilaan tietyin sortavin ehdoin tehdyt rajoitukset.

 

Toinen hetki viittaa aikaväliin, joka kattaa pääoman muuttumisen tuotteeksi ja tuotteen vaihtamisen rahaksi. (Karl Marx: Grundrisse der Kritik der politischen Ökonomie)

 

 

Gregoire Rousseau, 1976, Albi, Ranska

 

LISÄTILA ( Merimiehenkatu 36 E )